Andy Weir - Martianul - Titlu: Marțianul

Autor: Andy Weir

Editură: PALADIN

Nr. pagini: 424

An apariție (RO): 2016

Traducere: Iulia Anania

fjq3g1486465808

Imaginează-ți că ești lăsat singur acasă pe o perioadă nedeterminată de timp. Sună interesant,nu? Acum, imaginează-ți că nu ai mâncare sau apă în așa fel încât să-ți ajungă prea mult timp. Nu mai sună atât de bine,nu? Acum, imaginează-ți că tu trăiești pe Marte. Singur. Fără șanse reale de scăpare. Asta sună minunat,nu?

Marțianul de Andy Weir prezintă povestea lui Mark Watney, plecat într-o misiune de explorare a planetei Marte, care, dintr-o greșală, rămâne blocat pe arida planetă, fără a avea hrană, apă sau mâncare destulă pentru a trăi până la următoarea misiune ce va ajunge pe Marte.  Bazându-se pe intuiție și în special pe inteligență, el trebuie să găsească soluții pentru probleme dificile, care pe Pământ sunt insignificante pentru marea masă a populației.

Citind această carte, mi-am dat seama de cât de norocoși suntem, de fapt, că trăim pe singura planetă din sistemul nostru solar care are posibilitatea de a susține viața umană. Avem are, apă, pământ fertil și mâncare fără a fi nevoiți să le producem cu propriile mâini, și totuși mereu ne plângem că nu avem destul. Suntem într-o permanentă goană după „ceva mai mult” fără a ști exact ce este            acel „mai mult”. Superficiali în gândire și umpluți până la refuz cu nemulțumire față de propria condiție, oamenii de pe Terra nu știu cum să prețuiască ceea ce au. Mark Watney, protagonistul romanului, este nevoit să învețe această lecție grea pe cont propriu când este abandonat pe Marte de către echipajul misiunii ARES 3, care îl credeau mort din cauza unei furtuni puternice. Deși această plecare cu un echipaj incomplet i-a lăsat cu mari remușcări, instinctul de a supraviețui este mai puternic decât nevoia de a-i salva pe ceilalți în primă fază.

Tot povestea dr. Mark Watney m-a făcut să realizez cât de importanți sunt ceilalți oameni în viața unei singure persoane. Să fii singur nu este atât de frumos și liniștitor pe cât pare uneori, în momentele grele. Fără să poți vorbi cu cineva sau măcar a asculta pe cineva vorbind, fără a-ți împărtăși soarta cu altă persoană pentru a  o ușura este GREU. Foarte greu. De asemenea, necunoștința te omoară pe dinăuntru. În acest roman, această „teorie” este demonstrată de cele două părți ce iau parte în acțiune: pe de o parte Mark, care nu știe dacă cei de pe Pământ știu că el este viu, care nu știe cum să trăiască destul până la următoarea misiune, care nu știe cum să reziste cât mai mult timp singur cu gândurile sale, iar pe de altă parte cei de pe Terra, care nu știu cum să îl ajute pe Watney în cursa lui pentru supraviețuire. Orice este măsurat, fără a ști cât de mult mai durează până la terminare, incluzând viața lui Watney. De aceea, protagonistul romanului poate avea loc pe „peretele faimei” a americanilor, în galeria eroilor ficționali, alături de Captain America și Iron-Man (și alte personaje din galeria Marvel în principal). Cu un optimism (aproape) incurabil și un simț al umorului debordant (deși nu are cui să îl arate), el reușește să treacă prin probe de foc (uneori la propriu) pentru a-și împlini promisiunea făcută cu propria persoană: de a ”NU MURI PE PLANETA MARTE”.

Romanul te ține cu sufletul la gură și te amețește teribil, te face să râzi și să plângi, să înjuri, să blestemi și să binecuvintezi, să trăiești totul cu aceeași intensitate pe care o simte personajul principal și te face să apreciezi ceea ce ai și să nu iei totul ca pe ceva garantat, deoarece, pentru alții, acestea nu există.

Recomand acest roman tututor persoanelor fascinate de universul science-fiction,de universul nostru, dar și celor care își doresc să citească un roman captivant, care, deși în aparență este doar un simplu SF, cu elemente umoristice, cuprinde adevărăruri general valabile nu numai despre Univers, ci și despre ființa umană, încercată de condiții grele.

kh92d1486465837

 

Reclame

Comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s