obiecte-ascuc89bite-gillian-flynnTitlu: Obiecte ascuțite

Autor: Gillian Flynn

EditurăTREI

Nr. pagini: 328

An apariție (RO): 2015

Traducere: Bogdan Perdivară

 

fjq3g1486465808

Când ești copil, nimic nu ți se pare anormal. Atunci te obișnuiești cu lumea care există în jurul tău de mii de ani și abia atunci începi să formezi anumite limite în care se încadrează normalul. De aceea, copilăria este cea mai importantă perioadă din viața unui om: pentru că influențele primite sunt extrem de puternice și greu, dacă nu imposibil, de modificat de-a lungul întregii vieți. Pe baza experiențelor din copilărie se formează, în principal, personalitatea unui om, OMUL în sine. Copilăria, deși pare plină de joacă, glume, vise și jucării, este, de fapt, foarte fragilă și trebuie luată foarte în serios de adulții din jur.

Camille Preaker, protagonista romanului „Obiecte ascuțite” de Gillian Flynn, este una dintre persoanele care, din păcate, nu au avut parte de o copilărie fericită. Problemele din copilărie s-au dezvoltat atât de mult încât au obligat-o pe Camille să recurgă la violență- violență asupra propriului corp. Ea folosește cuvintele scrijelite pe pielea ei pentru a se elibera de tristețe și de traume.

Nefericită, dar mulțumită în nefericirea ei, Camille nu se gândește că va trebui să se întoarcă vreodată în locul care i-a făcut atât de mult rău – casa părintească. Cu toate acestea, când o serie de crime apar în liniștitul orășel Wind Gap, Camille, jurnalistă fiind, este obligată de către șeful ei să cerceteze cazurile. Sub apăsarea trecutului, marcat atât de evident pe pielea ei, ea descoperă o poveste șocantă, care o leagă de crimele din oraș. Viața ei, deja instablilă, se clatină și mai tare și o lasă pe Camille fără nicio acoperire- mintală sau sufletească.

Nu era prima experiență cu romanele lui Gillian Flynn când am citit „Obiecte ascuțite”. Mai citisem și „Fata dispărută” și știam la ce să mă aștept. Dar am rămas surprinsă, cum rămân mereu, de către autoare. Gillian Flynn e o maestră a psihicului uman: știe exact ce să spună și cum să spună pentru a demonstra că se joacă atât cu personajele, cât și cu tine, cititorul, instalându-ți, subtil, o teamă de propria-ți persoană, de posibilitățile pe care le aduci în fiecare secundă.

Degradarea morală a oamenilor, decăderea lor nu este o temă nouă și nemaiîntâlnită (vezi „Moara cu noroc” de Ioan Slavici), însă Flynn îi oferă, parcă, noi conotații, prin prezentarea multitudinii de factori care intră în acest lung și dureros proces: întâmplările, persoanele din jur, sentimentele apăsătoare pe care persoana în cauză le simte. De fapt, transformă acea apăsare o temă generală a romanului, o materializează în așa fel încât să o simți și tu. Astfel, la un moment dat, trăiești cu personajul principal și tot ce se întâmplă în Wind Gap se reflectă direct asupra ta.

Din această cauză, Camilla nu este un personaj ușor de plăcut. Sinceră să fiu, pe parcursul cărții m-a enervat și m-a determinat să închid cartea pentru câteva clipe, pentru a mă liniști. Doar pentru că are puterea de se modela pe structura ta și, în acest mod, te identifici cu ea. Nefericită și fără șanse la iubire din cauza propriei opinii asupra ei, cu o familie disfuncțională și cu o minte tulbure, Camilla poate fi fiecare dintre noi. Găsești în tristețea ei un pic din tristețea ta. În familia ei, un pic din familia ta. În viața ei, un pic din viața ta. De aceea te enervezi: pentru că prezintă o altă posibilă față a ta, pe care nu ți-ar plăcea să o vezi.

Nu vreau să iau și mai mult din farmecul cărții, deși și celelalte personaje ar merita o scurtă analiză, așa că voi încheia, spunând că acest thriller nu este înfiorător prin scene monstruoase, pline de sânge și crime îndeplinite cu sânge rece, ci prin atmosfera apăsătoare pe care o crează și care te afectează puternic, fără să îți dai seama.

kh92d1486465837

Reclame

Comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s