Titlu: Lowboy

Titlu original: Lowboy

Autor: John Wray

Editura: Univers

Nr. pagini: 256

An apariție (RO): 2014

 

rec

Deși am mai avut privilegiul de a „intra” în mintea unor persoane bolnave cu ajutorul cărților „Scenariu pentru happy-end” sau „Flori pentru Algernon”, cartea „Lowboy” a avut ceva special și inovator, ce m-a ținut lipită de carte până în clipa în care am terminat-o.

Lowboy este porecla din azil a lui William Heller, un tânăr bolnav de schizofrenie paranoidă care trece printr-o suită de întâmplări ce implică metroul newyorkez, o mamă speriată și fantome ale trecutului ce îl bântuie și în prezent.

Scrisă din două perspective, una „bolnavă”, a lui Lowboy, și una „sănătoasă”, a polițistului ce ajută la găsirea lui Lowboy, cartea are un aspect realist, ascuns de gândurile fiecăruia dintre personaje. Pur și simplu simți cum este să fii bolnav de schizofrenie, cum este să nu ai control asupra acțiunilor și să nu poți analiza corect toate situațiile în care te afli.

Îmi permit să spun că nu te simți confortabil în pielea lui Will Heller, însă ceva te face să nu te oprești din citit. Acel ceva poate fi misterul, prezent permanent pe parcursul cărții, poate fi dorința ta de afla cu ce se aleg personajele la final, poate fi senzația plăcută ce ți-o dăruiește romanul: o senzație de ușurare datorită faptului că tu nu suferi de asemenea afecțiuni grave.

Deoarece este suferind de schizofrenie, Will este un personaj interesant, imprevizibil, ce merită descoperit. Merită descoperit alături de trecutul lui, deloc ușor, alături de persoane dragi, precum mama sa protectivă, egoistă chiar, sau Emily, fata care i-a frânt inima.

Pe lângă Will, în carte se mai perindă personaje interesante, care însă nu au fost atât de importante pe cât aș fi vrut eu să fie. De pildă Emily, fata din copilăria lui Will, care i-a marcat întreaga viață, sau mama lui Will, Violet, care avea o fire iubitoare, însă ușor posesivă, ar fi meritat mult mai multe pagini.

Acestea fiind spuse, recomand această carte tuturor celor care vor să încerce ceva nou, ceva inedit, ceva ce le va schimba viziunea despre viață.

Mulțumesc enorm editurii Univers pentru această șansa de a citi carte minunată!

lve

 

Reclame

Comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s