Titlu: Quentin Tarantino.Viaţa la extreme
Titlu original: Quentin Tarantino: Life at the Extremes
Autor: Aaron Barlow
Editura: IBU
Colecţie: ARTA 007
Nr. pagini: 300
An apariţie(RO): 2011
image

Sau viaţa lui Tarantino. Sunt sintagme aproximativ sinonime. Lui Tarantino îi place să determine limitele oricărui proiect la care lucrează, căruia i se dedică în totalitate, reuşind, la final, să producă capodopere. Asta îi face viaţa extremă. Faptul că reuşeşte să forţeze cinematografia, însă nu în aşa fel încât să o destrame, ci să o îmbunătăţească,să-i extindă limitele.

În „Quentin Tarantino: Viaţa la extreme” ne este prezentată analiza lui Arlon Barlow asupra violenţei din filmele cunoscutui regizor. Analistul începe cu trei capitole ce au rolul de explica întregul complex de idei, inspiraţii ale regizorului şi de a arăta poziţia sa în cinematografia atât naţională, cât şi internaţională, iar mai apoi continuă cu şase capitole ce se concentrează pe şase dintre filmele lui.

Tarantino este, în opinia mea, un om ce merită admirat din tot sufletul. Nu numai datorită dedicaţiei de care dă dovadă în fiecare film, fie că îl regizează, fie că îl produce, ci şi datorită faptului că, deşi un amalgam de persoane de dinaintea lui a avut idei asemănătoare, el reuşeşte să prelucreze ideea şi să o transpună pe marele ecran.

Ce mi-a plăcut la această carte a fost faptul că, deşi analizează violenţa din filmele lui Tarantino, ea lasă anumite indicii despre personalitatea regizorului, indicii ce ne ajută să creionăm un mic portret al acestuia.

De asemenea, am învăţat că violenţa nu este folosită în filmele lui Tarantino  doar de dragul artei(deși și acesta ar fi un motiv..), ci și pentru a crea un fir narativ unic ce reuşeşte să impresioneze privitorul prin complexitate.

Aşadar, recomand cartea cinefililor în special, deoarece ea va forma o nouă perspectivă asupra filmelor. 🙂

Mulţumesc Editurii IBU pentru şansa de a citi această carte!lve

Reclame

Comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s