Titlu: Frida Kahlo
Titlu original: Frida Kahlo
Autor: Christina Burrus
Nr. pagini: 144
Editura: Univers
Colecţia: Enciclopedica
An apariţie (RO): 2007

image

Fiică. Soră. Soție. Artistă. Muză. Amantă. Femeie. Asta a fost Frida Kahlo. O inspirație nu numai pentru cei care au stat în jurul ei, ci și pentru noi, ceilalți, ce simțim un impuls creativ numai privindu-i minunatele tablouri sau citindu-i jurnalul sau biografia.

Dar, odată cu inspiraţia ce ne-o dăruiește prin tablouri, avem șansa de a descoperi o persoană rănită, atât de natură, destin, cât și de persoanele iubite. Cu o mamă depresivă, ce nu dăruiește nici un pic de afecțiune niciuna dintre cei 12 copii, o poliomielită ce o lovește la vârsta de 6 ani, un accident rutier teribil care îi afectează coloana și, mai târziu, un soț care, deşi o iubeşte, o înşeală chiar cu sora ei, Frida cu greu s-a numit o persoană fericită. Însă, cu toate astea, ea a reuşit să-şi menţină statutul de femeie-model prin ceea ce iubea cel mai mult: pictura.

Deşi nu era o femeie frumoasă, judecând după tiparele actuale, ea avea un farmec aparte de care era pe deplin conştientă şi pe care îl folosea când considera că e nevoie. O dată, atunci când s-a întâlnit cu pictorul Diego Rivera care, deşi era căsătorit, a renunţat la familia lui pentru Frida, altă dată atunci când l-a întâlnit pe Troţki şi a devenit curând amanta acestuia… Sunt multe situaţii în care ea îşi foloseşte şarmul pentru a obţine ce vrea.

Totuşi, farmecul nu o ajută cu nimic atunci când este pictat tabloul final din viaţa fiecărui om, moartea, şi ea se stinge la 13 iulie 1954, lângă ea aflându-se centrul Universului ei, Diego.

Frida Kahlo este un model pentru toate femeile. Sunt femei care preferă să nu se remarce, să nu contribuie la înfăptuirea istoriei, şi sunt femei care vor să fie cunoscute, vor să ajute la dezvoltarea culturală, ştiinţifică, politică; Margaret Tatcher, Marie Curie, Frida Kahlo sunt doar exemple de femei ce fac ceva. De aceea este Frida un exemplu pentru femei: a ales să nu rămână în umbra soţului ei, ci să se elibereze, artistic, de el.

Aşadar, Frida Kahlo este una din femeile pe care le admir din tot sufletul deoarece dau dovadă de devotament şi iubire faţă de fiecare alegere pe care au făcut-o în viaţă.

Mulţumesc editurii Univers pentru această carte care m-a marcat profund şi care mi-a adus la cunoaştere un alt model demn de urmat.

image

 

Reclame

Un gând despre „Inspirație.

Comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s