Titlu: Jurnalul ascuns

Titlu original: The Secret Scripture

Autor: Sebastian Barry

An apariție (RO): 2009

Nr. pagini: 287

Editura: UNIVERS

Colecție: Romanul secolului XXI

 

 

rec

Mulțumesc Editurii Univers pentru această carte! 

Capodoperă. Așa se definește cartea aceasta. După cum spunea și publicația Evening Herald, „Jurnalul ascuns” este unul „dintre cele mai bune romane ale acestui secol”.

„Jurnalul ascuns” aduce în prim-plan povestea lui Roseanne McNulty, o femeie trecută de 100 de ani, ce ține ascuns în podeaua din camera ei din ospiciu un jurnal în care își povestește tumultoasa viață. De asemenea, în prim-plan este și povestea doctorului Greene, care încearcă prin toate mijloacele să o cunoască pe enigmatica Roseanne și ajunge, totuși, la o concluzie șocantă.

Ce e așa impresionant la cartea aceasta încât să-i spun „capodoperă”? În primul rând, povestea pe care am prezentat-o fără detalii mai sus. Este o poveste captivantă ce se petrece fie în anii 1910, 1940, 1960, fie în prezent, capitolele fiind scrise concomitent de Roseanne și de dr. Greene. Deși povestea este destul complexă, pentru că privește evoluția mai multor personaje, e ușor de înțeles miezul acesteia, ceea ce este mai important.

În al doilea rând, personajele. Găsim pe acest fundal personaje ce merită să fie cunoscute; aflăm că fiecare om are defecte și că nimeni nu le poate schimba; aflăm că numai Dumnezeu ne poate ierta păcatele, mai mult sau mai puțin rele; aflăm că fiecare om are cel puțin două „fețe”. Oricum, găsim personaje memorabile precum Roseanne, părintele Gaunt, dr. Greene sau Eneas McNulty, personaje intrigante care au un rol major în poveste.

În al treilea rând, finalul, în cadrul căruia se contopesc cele două puncte de vedere în care este scrisă cartea. Cum? Veți afla.

Așadar, Sebastian Barry creează, într-adevăr, o odisee, o capodoperă ce merită citită de toată lumea pentru a descoperi, pe lângă personalități puternice transformate în personaje, și un secol de istorie irlandeză scrisă din prisma unei centenare considerată nebună.

lve

Anunțuri

3 gânduri despre „Recenzie „Jurnalul ascuns” de Sebastian Barry

Comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s