Titlu: Unde ai fost

Titlu original: Waar was je nou

Autor: K. Schippers

Nr. pagini: 216

An apariție (RO): 2012

Editura: UNIVERS 

 

   rec

 

 

*Carte primită pentru recenzie de la Editura Univers*

Încă o dată, doresc să mulțumesc editurii Univers pentru încrederea acordată tocmai prin acest parteneriat ce sper să se reînoiască.

Câți dintre noi nu ne dorim să ne întoarcem în trecut? Câți dintre noi visăm la această posibilitate, absurdă, după toate aparențele? Cu siguranță mulți oameni își doresc să retrăiască momente frumoase alături de cei dragi, dar câți dintre ei reușesc?

În „Unde ai fost”, călătoria în timp este posibilă cu ajutorul unui simplu aparat de fotografiat și a memoriei în sine. Ruud, protagonistul romanului, descoperă puterea fotografiilor care, în esență, nu sunt decât „ o alinare, doar atât, impresia că s-a mai păstrat ceva din ceea ce nu rămâne nici un moment la fel, ceea ce e tot timpul pe punctul de a dispărea.”. Cu o soră psiholog, care analizează orice cuvânt, orice mișcare a acestuia și a altora, și cu o iubită, de la care primește un „brevet de amant”, Ruud revine în Amsterdamul anilor ’50, urmând pașii lui și pașii părinților săi, care s-au stins din viață.

„Unde ai fost” este o carte a senzațiilor, a detaliilor greu de observat doar cu simplele simțuri umane. Găsim pasaje pline de detalii ale unor lucruri trăite deja de Ruud, detalii neobservabile în „prima” lui trecere prin viață. De asemenea, găsim și pasaje lacunare, enunțuri scurte, care, însă, întregesc contextul tocmai prin simplitatea lor.

Deși cartea nu are foarte multe personaje, aceastea sunt construite pe un fond foarte bine determinat și totodată elegant și stilat. Așadar, găsim personaje complexe, care, prin intermediul poveștii, la fel de complexă, merită descoperite dincolo de stratul superficial, de suprafață, al cărții.

În final, pot spune că e o carte ce merită citită și că într-adevăr, merită atributul de „carte proustiană” prin farmecul ei aparte,ce te atrage.

lve

 

Reclame

Comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s