Titlu: Enigma lui Qaf

Titlu original: O enigma de Qaf

Autor: Alberto Mussa

Editura: Univers

Nr. pagini: 171

An apariție (RO): 2011

rec

 

Înainte să încep, vreau să mulțumesc Editurii Univers pentru această carte și, de fapt, pentru încrederea pe care mi-a acordat-o prin acest parteneriat. Gata, acum pot începe. 🙂

Deși este a studiat matematica, devenind licențiat în această materie, Alberto Mussa, născut în Rio de Janeiro în 1961, a dezvoltat un interes aparte pentru cultura Orientului Antic, în special pentru cea arabă, pre-islamică. Astfel, el a reușit să coreleze două materii care, aparent, sunt opuse: matematica și arta, îndeosebi literatura.

În „Enigma lui Qaf” el demonstrează legătura dintre cele două noțiuni amestecând diverse repere filosofice, mitologice, literare, astronomice ce se conformează unuia și aceluiași scop: descoperirea misterelor limbajului și civilizației arabe pre-islamice.

Cultura arabă este o cultură bogată, reînnoită permanent la o anumită perioadă de timp, care conține o multitudine de poeți pasionați, înzestrați cu talent, ce exprimă prin versuri frumusețea naturii, a femeii, deși nu o cunosc decât parțial.

În centrul narațiunii este prezentă figura poetului al-Gatash, autorul „celei de-a Opta Ode Suspendate”, care ne ajută să înțelegem, treptat, o mică parte din misterele deșertului. Acesta, fiind marcat de un vis, încearcă să găsească prin mijlocul pustiului, femeia perfectă, denumită generic Layla, fără ca măcar s-o fi văzut. Pentru a o găsi pe misterioasa Layla, acesta străbate deșertul, însă acesta trece prin aventuri care implică atât fiarele sălbatice, cât și „bestiile” umane ce se ascund în deșert.

Qaf este a 21-a literă a alfabetului arab, însă este și numele unui munte vrăjit, protejat de Jadah, un duh răzbunător. Întâlnindu-se cu o vrăjitoare care îi spune că pentru a ajunge la Layla trebuie să descifreze enigma lui Qaf și că acesta va muri, alături de tribul Labwa din care face parte, al-Gatash conștientizează că „patru sunt plăcerile: râsul, mâncarea, dragostea şi cunoaşterea” și că ultimele două nu le poate dobândi decât prin prezența Laylei, iar astfel sfidează imposibilul și se avântă într-o misiune care este, în aparență, fără reușită. Întrebarea este, totuși, dacă acesta descifrează enigma înainte de a i se împlini destinul sau nu.

Nu știu dacă știți (și probabil nu știți!), însă eu sunt o mare împătimită a istoriei. Încă de când eram mică, istoria mi se părea un subiect fascinant care părea că nu mai are final. Știind acest lucru, acum bănuiți că această carte a fost pe sufletul meu,nu? O carte despre istoria literaturii arabe este,pentru mine, ceva interesant, care merită explorat. Deși este o carte grea, din cauza mulțimii de nume dificil de înțeles și tâlcuri la fel de dificile, o incursiune într-una din cele mai captivante civilizații din întreaba lume merită străbătută cu ajutorul acestor termeni abstracți, greoi.

Astfel, „Enigma lui Qaf” este o carte pe cât dificilă, pe atât fascinantă, deoarece posedă un anumit farmec ce are rolul de a atrage cititorul până la ultimul rând, tocmai pentru a afla enigma ascunsă în muntele Qaf.lve

Reclame

Un gând despre „Recenzie „Enigma lui Qaf” de Alberto Mussa

Comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s