https://i1.wp.com/www.documentareon.com/wp-content/uploads/2013/04/J.K-Rowling-Harry-Potter-Si-Prizonierul-Din-Azkaban.jpgTitlu: Harry Potter şi Prizonierul din Azkaban

Titlu original: Harry Potter and The Prisoner of Azkaban

Autor: J.K.Rowling

Nr. pagini: 331

An apariţie (RO): 2013

 

rec

Dacă vrei să citeşti asta, mai întâi dă click aici , iar apoi aici. Gata, acum poţi citi. 😀

Cel de-al treilea volum din seria Harry Potter, scrisă de J.K. Rowling, ni-l prezintă pe Harry în cel de-al treilea an la Hogwarts, Şcoala de Magie,Farmece şi Vrăjitorii. Deşi în volumele anterioare lupta contra lui Voldemort a fost conflictul principal, în acest volum ni se aduce în evidenţă un conflict de natură interioară: lupta lui Harry contra disperării.

Acţiunea începe odată cu evadarea din Azkaban, închisoarea vrăjitorilor, a lui Sirius Black, un criminal notoriu, fost adept a lui Cap de Mort, care îl urmăreşte pe Harry,aparent încă de când s-a născut. Ca măsură de precauţie,Guvernul Magiei se foloseşte de Dementori, creaturi ce absorb fericirea din oameni, lăsându-i fără suflet, pentru a proteja şcoala. Dementorii veghează asupra şcolii, având posibilitatea de a-l „săruta” pe Sirius Black dacă îl găsesc.Dar, aceştia nu afectează doar o singură persoană. De fiecare dată când se află în apropierea cuiva, acea persoană îşi reaminteşte diferite experienţe dureroase, astfel fiind umplută de deznădejde.

Sub ameninţarea lui Sirius Black, Harry descoperă o lume mult mai https://i0.wp.com/data2.whicdn.com/images/57043898/gary-oldman-harry-potter-hp3-sirius-black-Favim.com-660510_large.jpgîntunecată decât de obicei, înfruntând Dementorii chiar prin propria durere şi frică. Sentimentele lui Harry, amplificate datorită vârstei, îl copleşesc, iar întrebările cu privire la Sirius îl neliniştesc: „Cine este acest Sirius Black?”, „De ce mă urmăreşte?”, „Care este legătura dintre el şi părinţii mei?”. Astfel, Harry învinge întunericul din el, reuşind ,totuşi, să sădească în interiorul său nevoia de răzbunare.

Spre deosebire de cărţile anterioare, care nu aveau ca ţintă şi un public matur, această carte reuşeşte să înglobeze şi această categorie, tocmai prin lipsa ei de simplitate! J.K. Rowling crează premise, necesare pentru următoarele volume, dar atinge şi teme esenţiale, precum pedeapsa cu moartea a unor oameni nevinovaţi, precum şi locul acestei pedepse în societate.

Un plus al cărţii îl reprezintă profesorul Remus Lupin, care reprezintă victoria speranţei contra disperării şi fricii. Chiar în prima zi, el îi învaţă pe copii să-şi învingă frica contra unui Boggart.

A treia carte a lui Rowling vorbeşte, în principal, despre emoţii,sentimente, şi metode prin care se pot controla.Lupta lui Harry din acest volum este aceea de a găsi fericire în lume, deşi aparent ea…nu există.

http://idigitalcitizen.files.wordpress.com/2010/11/hermione-granger-ron-weasley-harry-potter-hp3-wand-1600x1200.jpg?w=640De asemenea, cititorii vor îndrăgi multitudinea de teme prezentate de Rowling. Pe lângă emoţii şi politică, Rowling aduce la suprafaţă şi valoarea timpului, viitorul, care este imprevizibil, dar şi prietenia şi curajul.

În concluzie, pot spune că „Harry Potter şi Prizonierul din Azkaban” este o carte genială, o carte care nu se mai adresează exclusiv „publicului tânăr”, ci şi celui adult, marcând astfel maturizarea atât a personajelor,acţiunii sau a situaţiilor, cât şi a autoarei.

https://umbrelecartilor.files.wordpress.com/2013/07/lve.jpg?w=266&h=88

Reclame

2 gânduri despre „Recenzie „Harry Potter şi Prizonierul din Azkaban” (Harry Potter #3) de J.K. Rowling

    1. Sincer, mie mi-a plăcut toată cartea extrem de tare. Îmi amintesc că la un moment dat am zis cu voce tare „s-a dus cu toate copilăriile din serie!” şi mama s-a uitat ciudat la mine. 😀 Mă bucur că ţi-a plăcut recenzia. 😀

      Apreciază

Comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s