Titlu: Fata Dispărută

Titlu original: Gone Girl

Autor: Gillian Flynn

Nr. pagini: 610

Editura: TREI

An apariţie (RO): 2013

Descriere carte: 

„Cine esti?”Cum am ajuns aici?”Sunt intrebari care il framanta pe Nick in ziua cand sarbatoreste cinci ani de casnicie. Si tocmai acum, sotia sa dispare pe neasteptate. Primul suspect este Nick. Desi isi sustine nevinovatia, dovezile impotriva lui nu inceteaza sa apara. Sub presiunea mass-mediei, face parada de cinism si de minciuni. Iar jurnalul lui Amy, descoperit de politie, dezvaluie ca mariajul lor era departe de a fi perfect. Este Nick un ucigas? Adevarul iti da fiori: este mai intunecat decat ti-ai fi imaginat.

 Vocile personajelor suna atat de autentic, incat cititorul devine un observator direct al mariajului disfunctional. Un adevarat tur de forta. – The Guardian

 Gillian Flynn traseaza cu subtilitate portretul unei femei care incearca sa multumeasca un sot imposibil, dar anumite indicii sugereaza ca nu totul este asa cum pare. O versiune a faptelor ascunde o alta intr-un roman care manipuleaza in mod inteligent cititorul. – Sunday Times

 La inceput, am fi tentati sa credem ca este un thriller psihologic conventional. Dar in romanul lui Gillian Flynn, nimic nu este ceea ce pare a fi. Flynn creeaza o intriga spectaculoasa, observand cu subtilitate efectele crizei asupra vietii de cuplu. – The Times

 Fata disparuta are o structura ingenioasa: atat Amy, cat si Nick isi compun propria versiune, insa adevarul se afla undeva la mijloc. In timp ce Nick isi povesteste viata din momentul disparitiei lui Amy, ea descrie relatia lor inca de la inceput, alcatuind portretul unui cuplu a carui armonie perfecta pare atat de imposibila, incat aproape imediat simtim ca e putred ceva pe dinauntru. – The Guardian

rec

Ai putea spune că ajungi să cunoşti  o persoană după 5 ani de căsătorie? Majoritatea ar spune că da, dar Nick şi Amy demonstrează contrariul. Tot ceea ce ei au crezut unul despre celălalt erau doar măşti, măşti care aveau menirea de a-i face celuilalt pe plac.

Am câştigat cartea acesta pe blogul Mythical Books, iar când m-am înscris la concurs, nu ştiam nimic despre ea. După am aflat că este un thriller,chiar Thrillerul anului 2012, potrivit The Observer am zis” O,vai!”, deoarece nu mai citisem un thriller,dar, până la urmă, această carte a fost o alegere bună pentru începerea şi acestui gen de cărţi.

Cartea este împărţită în 3 părţi, fiecare dintre ele având descoperiri mai mult sau mai puţin şocante.

2013-10-05 11.08.58În prima parte, facem cunoştinţă cu personajele şi acţiunea, intriga şi suspiciunile apărând şi ele. Avem de-a face cu un mariaj aparent perfect, o soţie perfectă dispărută în condiţii misterioase, chiar în de a cincea aniversare a căsniciei şi un jurnal care dezvăluie mai multe adevăruri deloc roz, care ne induc în eroare cu fiecare dezvăluire. Povestea este narată pe capitole alternative, pe două voci distincte: una îi aparţine lui  Nick, care ne prezintă ceea ce se întâmplă odată cu dispariţia soţiei sale, iar alta lui Amy, care ne arată începuturile relaţiei şi continuitatea acesteia, prin intermediul jurnalului, care ne face să credem că Nick este cu adevărat un ucigaş. Deşi avem acces la gândurile lui Nick, care ne poate spune dacă e vinovat sau nu, Flynn reuşeşte să ascundă misterul, iar de-a lungul câtorva zeci de pagini nu găseşti decât înformaţii care te fac să te îndoieşti de puterea ta de judecată.

2013-10-05 11.09.39În cea de-a doua parte, ni se dezăluie ceea ce s-a întâmplat cu adevărat şi ne oferă oportunitatea de a afla ce s-a petrecut cu Amy începând din Ziua Dispariţiei. În acelaşi timp, aflăm câteva lucruri noi despre Nick, care şi-a dat seama ceea ce s-a întâmplat cu soţia lui, prin câteva indicii lăsate de ea cu ocazia aniversării de cinci ani de la căsnicie. Partea aceasta are, probabil, cea mai mare doză de suspans, dar nu poţi spune că ar lipsi şi din restul cărţii. Sunt o mulţime de răsturnări de situaţie, succesive, evenimente şi dezvăluiri şocante, care te amuţesc, iar imaginea pe care ţi-o formezi chiar te înfricoşează şi începi să-ţi doreşti să rămâi celibatar!

2013-10-05 11.10.14În a treia,şi ultima parte a lecturii, primim finalul poveştii, deşi nu chiar e un final adevărat. Avem un final fericit, pe care ni l-am fi dorit la început, dar pe care informaţiile pe care le-am aflat pe parcursul poveştii ne-au făcut să  ne schimbăm,totuşi, părerea, şi să considerăm că finalul nu este unul fericit, ci mai degrabă tensionat, intens, exploziv şi imprevizibil.

Fata dispărută este acel gen de carte pe care nu o mai laşi jos din mână pentru a-i vedea, de fapt, simţi, finalul. Să nu vă îngrijoraţi,deci, de numărul mare de pagini. Se scurg foarte repede, pe nesimţite, iar dacă ajungi la final o să ţi se pară că nu au fost atât de multe.Cu ajutorul capitolelor din prisma personajelor principale, te integrezi şi mai bine în lumea suspiciunilor, bănuitorilor şi chiar a criminalilor. De asemenea, este o carte complexă, care te face să te minunezi de ceea ce poate face căpşorul autoarei.

Recomand cartea asta mai ales celor interesaţi de psihologie, deoarece nu este un thriller de-ăla plin cu violenţă, ci cu jocuri murdare ale minţii, care te fac să devii confuz şi…bun de nimic.

Din câte am înţeles, o să se înceapă în curând filmările şi pentru versiunea cinematografică a cărţii. Au fost distribuiţi pentru roluri: Ben Affleck pentru Nick Dunne, Rosamund Pike ca şi Amy Elliot-Dunne, Neil Patrick Harris pentru Desi şi Emily Ratajkowski ca şi Andie. Mi se pare un cast foarte bun, deci şi filmul o să iasă bine. Sper. O zi bună!

 

 

lve

Reclame

Un gând despre „Recenzie „Fata dispărută” de Gillian Flynn

Comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s